//Larisa CARAGI: Copiii noștri s-au săturat să învețe de dragul învățatului

Larisa CARAGI: Copiii noștri s-au săturat să învețe de dragul învățatului

Larisa CARAGI
profesoară de limba și literatura română, Liceul “Emil Nicula”, Mereni, Anenii Noi

Sunt profesoară eTwinner de 5 ani. Am în spate aproape 30 de ani de experiență în calitate de profesoară și doar în ultimii 5 ani am început să redescopăr meseria mea datorită platformei eTwinning. Pe atunci, chiar era o noutate pentru învățământul din Moldova. O colaborare de așa amploare cu țările din Europa nu a mai existat.

Inițial nici nu prea înțelegeam ce presupune această platformă. Am devenit parte a ei din pură curiozitate. A fost o perioadă când am explorat tot ce am putut explora și da, într-adevăr, atunci am fost cam timidă, nu îndrăzneam să mă manifest ori să vin cu idei de proiecte. Însă nu a trecut mult timp și eTwinning m-a cucerit. Am început să particip la proiectele create de colegii mei din școlile europene. Elevii erau entuziasmați de noile activități. Recunosc, România îmi este mai aproape decât celelalte țări pentru că vorbim aceeași limbă și avem foarte multe în comun. Acum, pot spune că platforma îmi dă posibilitatea să fac ceea ce îmi place, ce pot și ce știu mai bine. Realizez proiecte care sunt legate de limba română, de cultura noastră națională, de valorile noastre și, în așa fel, câștig și în calitate de profesoară de limba și literatura română, dar și ca om.

Copiii noștri au reușit să lege parteneriate cu școli din Republica Moldova, dar și din alte țări și au descoperit că ei sunt ca toți ceilalți, că nu sunt nici inferiori și nici superiori. Pentru că ceea ce făceau colegii lor din alte școli s-a dovedit a fi ceea pe ce ne bazam și noi: promovarea valorilor noastre naționale, a tradițiilor și transmiterea lor din generație în generație.

Anul acesta, liceul nostru a devenit cunoscut pe plan european datorită faptului că suntem printre puținele școli care au câștigat un certificat european de calitate pentru proiectul “Acasă de Crăciun”. Acest proiect eTwinning ne-a scos în lume, să zic așa.

Scopul proiectului “Acasă de Crăciun” a fost sensibilizarea copiilor și păstrarea tuturor tradițiilor de Crăciun. Pentru toți, Crăciunul este sărbătoarea familiei. De aceea, noi ne-am axat, în primul rând, pe implicarea întregii familii în activități. La final, am făcut o carte de bucate comună pentru toate școlile participante. Cartea de de bucate a cuprins rețete tradiționale de Crăciun. Desigur că nu au lipsit, cozonacul și piftia. Pentru mine a fost importantă colaborarea elevilor cu părinții, începând de la scrierea unei rețete, mai ales că este o temă și în programul de studii pentru limba română, apoi procesul gătitului și, la final, o fotografie cu bucatele și echipa care a muncit.

În afară de cartea de bucate, în cadrul proiectului “Acasă de Crăciun”, copiii și părinții au confecționat jucării de brad din materiale reciclabile. Am vrut să demonstrăm că poți să ai o sărbătoare frumoasă și fără prea mulți bani. Entuziasmul copiilor a fost foarte mare, elevii din toată clasa au venit cu câte o jucărie confecționată acasă și sigur că fiecare copil a dat dovadă de multă ingeniozitate și creativitate. Am avut un brad inedit și în 2018, l-am decorat pentru a doua oară.

De asemenea, fiecare școală participantă la proiect a interpretat un colind, l-a înregistrat și l-a pus pe platforma eTwinning. Am încheiat cu o conferință skype. Fiecare școală a pregătit activități diferite și am evaluat întregul proiect. A fost un final pe cinste, iar copii au fost foarte impresionați. Șase școli din Moldova și România au fost implicate în proiect. Este primul proiect la care eu am fost fondator. A fost biletul meu de intrare cu succes pe platforma eTwinning.

Copiii noștri s-au săturat să învețe de dragul învățatului. De aceea, eTwinning reprezintă o colaborare frumoasă dincolo de frontiere și o descoperire a multitudinilor de posibilități oferite astăzi de tehnologiile informaționale. Sunt multe instrumente noi pe care le folosim împreună cu profesorii și elevii. Este foarte ușor. Și toate aceste lucruri se trag de la eTwinning, de aici m-am îmbolnăvit de ele și nici nu vreau să mă lecuiesc.

By | 2018-06-15T10:58:42+00:00 June 4th, 2018|Istorii Succese|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment