Sergiu Jelihovschi: eTwinning leagă prietenii

Sergiu JELIHOVSCHI

profesor de limba engleză, Liceul „Meșterul Manole”, Sălcuța, Căușeni

Sunt aproape 10 ani de când am început să predau limba engleză în satul în care m-am născut și am copilărit. Sunt și preot în localitate. Preoția este o stare a mea personală. E mai mult o împlinire transmisă din generație în generație. Preoția nu este o meserie. Meseria mea este cea de profesor de engleză.

În toți acești ani de când îi învăț limba engleză pe copiii din Sălcuța mi-am dorit să demonstrez că posibilitățile de la sat pot fi la fel de uriașe ca și cele de la oraș. Astăzi, elevii noștri știu foarte bine să folosească tehnologiile digitale. Și, la acest capitol, nu este nicio diferență între rural și urban. Avem nevoie doar de deschiderea orizonturilor. Și platforma eTwinning ne oferă această deschidere. eTwinning ne ajută să fim „out of the box”, „out of the school”. Cu ajutorul profesorilor, elevii din diferite țări construiesc parteneriate.

Din 2013 sunt profesor eTwinner. Prima activitate la care am participat în această calitate a fost un seminar în orașul Galați. Eram neinițiat și nu-mi puteam imagina cum derulează un proiect eTwinning. Însă am cunoscut eTwinneri cu experiență de ani de zile. Și în cele trei zile de seminar, grupul din care făceam parte a elaborat un proiect care a fost declarat cel mai bun proiect din toate. Atunci mi-am spus că asta e ceea de ce am nevoie pentru elevii de la Sălcuța.

Și iată deja aproape cinci ani, am inițiat și am participat la proiecte educaționale cu școli din Grecia, Italia, Turcia, România, Austria, Bulgaria etc. Pot spune, zâmbind, că liceul din Sălcuța este cunoscut în toată lumea. De exemplu, în această perioadă, am început un proiect de incluziune socială a copiilor cu necesități educaționale speciale. Partenerul nostru este o școală din Grecia. Am făcut deja o oră de engleză la care, prin intermediul Skype-ului, elevii au discutat și au povestit despre țara lor elevilor greci. La rândul lor, grecii au învățat să se salute în limba română și ne-au împărtășit care sunt cele mai frumoase tradiții ale lor. De fapt, a fost o lecție spontană, am lăsat copiii să propună teme de discuție, să inițieze dialogul. Acesta este farmecul acestei platforme. Mai departe, scopul nostru este de a-i uni pe copiii cu cerințe educaționale speciale și de a le da posibilitatea să se manifeste.

Pentru că elevii, cel puțin ai noștri, sunt încântați să participe la orice activitate extrașcolară. Aceste activități le dezvoltă capacitatea de comunicare, dar și cea oratorică. Ei ies din mediul online și sunt live, în legătură directă, cu alți elevi din alte țări. Astfel își fac vizibilă școala, satul, țara, cultura.

 

Însă eTwinning nu este doar o activitate extracurriculară. Platforma cuprinde și aria curriculară. De exemplu, elevii de clasa XI. Eu cred că ei trebuie nu doar să scrie bine ca să susțină bacalaureatul, dar și să aibă capacitatea de a comunica în limba engleză, lucru care le va fi de folos în viitor poate chiar zi de zi.

Mai vreau să vă spun că datorită unui parteneriat durabil cu o profesoară din județul Galați, patru ani la rând am participat la simpozionul regional interjudețean. Și patru ani la rând, un microbuz plin cu elevi și profesori de la Liceul „Meșterul Manole”, am fost la Galați în vizită la diferite școli. Profesorii și elevii de la Galați au fost și ei la noi. Copiii și-au făcut prieteni la Galați.

eTwinning leagă prietenii!

 

2018-04-02T15:28:17+00:00